Ohřev vody v bazénu

29.1.2015

Ohřev vody v bazénu je možný čtyřmi způsoby – solární ohřev, elektrický ohřev, tepelné čerpadlo a plynový ohřev pomocí výměníku. Díky vyšší teplotě vody se zvyšuje možnost prodloužit koupací sezónu o mnoho pěkných dní, kdy už ale teplota úplně k venkovnímu koupání nenabádá. Pojďme se na ohřev vody podívat podrobněji.

Solární ohřev vody bazénu

Solární energie je příjemným a úsporným způsobem pro ohřev vody v bazénu. Slunce můžeme pro ohřev vody využít buď přes solární panely, které jsou napojeny na pískovou filtraci, anebo nejjednodušším způsobem, a to spirálovou solární pyramidu (černá hadice stočená do spirály, která akumuluje teplo).

Tento způsob ohřevu je sice úsporný, ale jeho efektivita je velmi nízká, popř. při dobré kvalitě neúměrně vysoká cena, proto Art Bazény doporučují jiné způsoby ohřevu vody.

ohřev vody v bazénu

Elektrický ohřev bazénu

Představa, že ohříváte vodu v bazénu pomocí elektrického ohřevu, může mnoho lidí děsit kvůli představě vysokých provozních nákladů. Tento typ ohřevu má nízké pořizovací náklady i snadnou instalaci, ale v porovnání s jinými ohřevy je tento na provoz finančně nejnáročnější.

Kvalitní tepelné čerpadlo

Ano, označení „kvalitní“ je velmi důležité. Pokud se výběr tepelného čerpadla podcení, tak si zákazník místo ohřevu vody v bazénu pořídí pouze drahé elektrické topení. Pro bazény je používána především varianta vzduch – voda. Art Bazény variantu tepelného čerpadla doporučují pro ohřev bazénu nejvíce, protože čerpadla dávají výkon 1:5 a jejich provoz je finančně výhodný (např. při teplotě 15 °C na 1 kW dodané energie vytvoří 5 kW výkonu). Jediná nevýhoda tkví v tom, že tepelná čerpadla není možné používat, pokud teplota klesne pod nulu.

Plynový ohřev pomocí výměníku

Výměníkový ohřev čerpá teplo z plynového kotle. popř je to možné i ze solárních panelů. Výměníky jsou vhodné především pro vnitřní bazény a u klientů jsou oblíbené pro jejich odolnost a vysokou životnost (jako materiál se používá titan nebo nerez).

Chcete si pořídit bazén s ohřevem vody? Kontaktujte nás, rádi vám s výběrem a vhodnou volbou poradíme. 

15