Dezinfekce bazénu solí a chlorem

10.7.2016

Křišťálově čistá voda láká v letních měsících k osvěžení. Horké dny však nelákají jenom ke koupání, ale vyšší teplota vytváří ideální prostřední pro množení řas a nečistot v bazénu, které se tam dostali buď povětrnostními vlivy či s návštěvníky. Přinášíme dnes proto zamyšlení nad dezinfekcí bazénu a jak udržet vodu čistou a především zdraví bezpečnou.

Chlor jako nejoblíbenější dezinfekce do bazénu

Chlor se pro dezinfekci vody používá již několik desítek let, proto je dobře ověřen a jsou známé i jeho vedlejší účinky.

Klady chloru

 + Nízká pořizovací cena
 + Snadní dávkování
 + Léty ověřená metoda
 + Minimální náročnost s doplňováním soli
 + Dostupný v plynném, kapalném i pevním stavu
 + Vhodný pro rodinné i veřejné bazény

Zápory chloru

 - Zápach
 - Pálení očí a vysušování sliznic i pokožky
 - Alergická reakce

Další desinfekce kombinovatelné s chlorem

Důležité je podotknut, že chlor sám o sobě nezapáchá a pro člověka je bez negativního účinku. Až při kontaminaci s nečistotami vzniká tzv. vázaný chlor, který může člověka dráždit, avšak není zdraví škodlivý. Vše se točí okolo správného dávkování – ve správné míře dezinfekce návštěvníci bazénu chlor téměř nezaznamenají.

Tradiční chlor je možné kombinovat s dalšími moderními metodami, jejichž možností vám představíme v některém budoucím článku či přímo při návštěvě v showroomu.

  • Aktivní kyslík
  • Chlordioxid (oxid chloričitý)
  • Elektrolýza soli, slané vody
  • Ionizace (stříbro a měď)
  • Ozonizace
  • UV lampy
Dezinfekce bazénu solí a chlorem

Dezinfekce za použití soli do bazénu

Tomuto tématu jsme se již věnovali v článku Alternativa k chloru? Slaná voda v bazénu. Jedná se o tzv. salinaci a pokud si oprášíme znalosti chemie, zjistíme, že při čištění bazénu pomocí kuchyňské soli dochází k elektrolýze (v bazénu pomocí solinátoru), která mění sůl na přírodní chlor s dezinfekčním účinkem. Ten se následně v podobě kyseliny chlorné postará o likvidaci virů, bakterií a řas.

Sůl do bazénu udrží vodu čistou již s malou koncentrací – jedná se 0,5 % slanost, tedy stejná, jako mají slzy (mořská voda se pohybuje mezi 3 – 3,5 %).

Máte otázky? Chcete poradit s čištěním bazénu? Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám poradíme.

Další užitečné tipy

Zelená voda v bazénu
Zazimování bazénu 
Odzimování bazénu

15