Zelená voda v bazénu

28.4.2015

Přichází krásné počasí a s ním i starost, že voda ve vašem bazénu hraje všemi barvami? To jistě na chuti skočit si za slunečného dne do bazénu nepřidá, proto pro vás Art bazény připravily několik typů, jak si poradit s nejčastějšími problémy s vodou. Trápí vás zelená či mléčná voda v bazénu? Řasy? Pojďte se podívat na rady od profesionálů a užijte si pohodové koupání!

Zelená voda v bazénu a jak s ní bojovat

Mezi nejčastější problémy patří zelená voda v bazénu, která se objevuje díky vzniku řas. Pokud zahlédnete jen náznak, pusťte se ihned do boje, jinak z vašeho bazénu vznikne zelená louka.

Nejprve změřte a upravte pH vody na 7,2 – 7,6 pH (pomocí přípravků CTX 10- pH mínus, CTX 20- pH plus). Následně propláchněte filtraci a zvyšte hodnotu volného chloru na 2,3 mg/litr.

Aby byla pročištěna všechna voda, nechte filtrační jednotku běžet 24 hodin.

zelená voda v bazénu

Řasy v bazénu a jak se jich zbavit

Pokud máte takto připravenou vodu, přijde útok algicidním přípravkem (např. CTX 60 či CTX 530), který je přímo určen na řasy v bazénu a zamezí jejich dalšímu vzniku. Po jednom až dvou dnech působení tohoto přípravku řasy mechanicky (pomocí kartáče) odstraňte ze stěn bazénu a následně vysajte bazénovým vysavačem ze dna bazénu. Po vyčištění opět zkontrolujte pH, popř. upravte na hodnoty 7,2 – 7,6 pH a volný chlor 0,5 -1,0 mg/litr.

Doporučení: Nikdy řasy z bazénu neodstraňujte pomocí filtrace, ale vždy řasy vysajte do odpadu či kanalizace!

Jaké jsou další problémy s bazénovou vodou?

  • Mléčná voda – Problém bývá ve vysokém pH, které lze snížit například přípravkem CTX 10.
  • Černá linka u hladiny vody – Tato nevzhledná linka vzniká usazením nečistot a mastnoty. Pro její odstranění snižte hladinu vody a pomocí gumových rukavic a přípravku CTX 75 linku umyjte. Dejte přitom pozor, aby se přípravek nedostal do vody!
  • Kalná voda – Kalná voda může být opět důsledkem nevyváženého poměru pH a chloru. Ideální množství by se mělo pohybovat mezi 7,2 – 7,6 pH a hodnota volného chloru by měla být v rozmezí 0,5 – 1 mg/litr.

Máte nějaké otázky nebo hledáte vhodnou bazénovou chemii, aby byla voda ve vašem bazénu krásně průzračná? Kontaktujte nás nebo se zastavte v jednom z našich showroomů, kde vám s výběrem prostředků poradí zkušený tým.

15