Zazimování bazénu

23.10.2015

Chladný podzim uzavírá sezónu venkovního koupání a přichází čas na zazimování bazénu. Špatně provedené zazimování poznáte hned příští léto, kdy bude potřeba investovat do nemalých oprav, kterým by šlo správným postupem předejít. Společnost Art Bazény pro vás sestavila seznam všech kroků, abyste při zazimování na nic nezapomněli. A že na přípravu bazénu na zimu nemáte čas? Art Bazény se o vše postarají za vás!

Zazimování bazénu krok za krokem

Na zazimování bazénů si vyhraďte minimálně tři hodiny, časová náročnost se odvíjí od typu a velikosti bazénu.

Péče, kterou bazénu věnujete na podzim, se vám vrátí na jaře, kdy bude bazén pro přípravu na novou sezónu potřebovat méně času.

Stačí pouhých 5 kroků a váš bazén nejenže přečká zimu v dobré kondici, ale pro další sezónu bude skvěle připravený.

zazimování bazénu

1. Čištění
Vyčistěte dno i stěny bazénu a properte pískovou filtraci.

2. Vypuštění vody
Voda v bazénu a potrubí by během mrazu nadělala velkou paseku, proto se nesmí zapomenout na žádné místo. Jako první snižte hladinu vody v bazénu pod trysky/protiproud a dejte pozor, aby hladina nekončila v půlce osvětlení. Pokud máte zastřešený bazén, stačí snížit hladinu tak, aby končila 5 cm pod tryskami, v případě nezastřešeného bazénu je to min. 20 cm.

Vodu odstraňte i ze solárních kolektorů, tepelných čerpadel, bazénového potrubí, trysek a skimmeru. Na vodu nezapomeňte ani u filtračních nádob, čerpadel, solonizační jednotky, UV lampy a ventilů.

3. Montáž, údržba a uskladnění
Z bazénu vyndejte, rozložte a uskladněte schůdky. Dále vyndejte také čerpadlo, které uskladníte na suchém místě. Stejně tak postupujte u každé bazénové elektroniky. Zkontrolujte dále všechny ventily, aby v nich nezůstala žádná voda a nechte je přes zimu v otevřené poloze. Bazénové trysky zazátkujte a pokud máte podhladinový skimmer, vložte do něho diletační plovák.

4. Péče o vodu
Na zimu srovnejte pH na rozmezí 7 – 7,2. Do vody přidejte zazimovač (zazimovací prostředek), například CTX 550 či Profipool. Abyste zabránili tlakům, které v bazénu vyvíjí led, použijte diletační plováky (lze je nahradit např. kanystry či plastovými lahvemi, které budou ponořené přibližně ze 70 % pod hladinou).

5. Finále
Nakonec vypněte všechny elektrické jističe (včetně hlavního vypínače) a bazén zakryjte krycí plachtou. Počítejte ovšem s tím, že je nutné plachtu vyztužit, aby odolala váze sněhu. Výztuha v podobě trámků či tyčí by měla být rozmístěná po půl metru.

Zakrytí a zazimování bazénu na zimu bez práce? Jde to!

Pokud si u bazénu raději užíváte odpočinek a nechce se vám pouštět do zazimování, máme pro vás řešení! Stačí kontaktovat společnost Art Bazény, která se vám postará o zakrytí a zazimování bazénu na zimu a na jaře vám připraví bazén k další sezóně!

15