Zahradní bazény a jejich dělení

30.10.2014

Chcete si pořídit zahradní bazén, ale nevíte, jak se v široké nabídce orientovat? Připravili jsme pro vás základní dělení venkovních bazénů, i s jejich klady a zápory. Při výběru bazénu si nejdříve určete priority a požadavky, které na bazén budete mít. Chcete nízkou pořizovací cenu? Bezúdržbový provoz? Téměř celoroční koupání? Budou ho využívat dospělí nebo pro děti? A pro kolik osob bude bazén určen? Tyto a další otázky vám pomohou vybrat bazén přesně podle vašich přestav!

Nadzemní bazény

V základě dělíme bazény na nadzemní a zabudované v zemi.

Nafukovací kruhový bazén

Stačí nafouknout velký prstenec a bazén je postavený. Pořizovací cena se pohybuje od několika stovek do čtyř tisíc. Za málo peněz (a celkem hodně údržby) si tak můžete pořídit bazén na dvě až tři letní sezóny. Často však bývá problém v materiálech, které na slunci slábnou a ztrácejí barvu.

Nadzemní bazén s konstrukcí

Tento typ bazénu pořídíte od dvou tisíc korun, horní hranice se pohybuje okolo 15 000,-. U bazénů s kovovou konstrukcí bývá problém se stabilitou a často je i použitá plachta slabá, což má za následek časté protrhávání v nejpoužívanějších částech (např. dno a ostré kamínky). U stavby je také důležitá příprava podkladu. Životnost těchto bazénů je 2-5 let.

Existuje také možnost dřevěné konstrukce, kdy je sice vyšší pořizovací cena, za to je vydařený design. Ovšem přírodní vzhled má svá úskalí, co se týče údržby a pokud je použito nekvalitní dřevo, dochází k narušení a rozpadu prken.

Zapuštěné bazény

Zapuštěné bazény mají téměř neomezenou životnost, kterou může ovlivnit kvalita použitých materiálů a postup práce.

Betonový zapuštěný bazén

Vyzděný betonový bazén s fólií má vyšší pořizovací náklady a musíte také počítat s dlouhou dobou stavby, která se pohybuje okolo dvou měsíců. Ke stavbě zapuštěného bazénu je nezbytné stavební povolení. Pokud je dodržen správný technologický postup, mají tyto bazény dlouho životnost. Nevýhodou je ovšem časová i finanční náročnost, což se projeví například u příslušenství, které k těmto bazénům bývá dražší.

Tvarované zapuštěné bazény

Materiály pro tvarované zapuštěné bazény jsou různé, může se jednat o laminát, akrylát, keramiku a další materiály. Jejich stavba je oproti betonovým výrazně rychlejší.

Plastové bazény

Plastové bazény se vyrábí ze speciálních polypropylenů. Vybrat si můžete z různých tvarů a rozměrů. Výhodou je nízká pořizovací cena, nevýhodou je celkově malá životnost, viditelné sváry, dochází k prosakování vody skrze stěny, které nelze opravit.

Laminátové bazény

Laminátové bazény jsou vyrobeny postupným přidáváním skelné tkaniny prosycované pryskyřicí. Tento typ bazénu je kvalitnější než plastové bazény. Dá se vybrat z různých tvarů a rozměrů.

Keramické bazény

Pokud hledáte příznivou cenu, dlouhou životnost a snadnou údržbu, jsou pro vás jasnou volbou keramické bazény. Konstrukce keramického bazénu má sedm vrstev, díky které je možné záruku prodloužit až na 20 let. Jejich stavba nepotřebuje betonáž, proto je snadná a finančně přijatelná. O tom, jak probíhá stavba bazénu nebo podrobný popis materiálu naleznete v již zveřejněných textech. Keramické bazény si také můžete prohlédnout přímo v showroomu v Nebovidech u Brna.

Výběr bazénu by se neměl podcenit. Využijte proto rad a zkušeností personálu Art Bazény a vyberte si bazén svých snů.

15