Alternativa k chlóru? Slaná voda v bazénu

12.2.2015

Čistá voda, která vás v letních měsících láká skočit do vody, je samozřejmostí. Aby byla po celou sezónu křišťálová, existuje několik způsobů, jak toho docílit. Asi nejznámější cestou je chlór, u kterého bvývá problém s alergickou reakcí a udržení správné hladiny pH. Alternativou k této metodě je slaná voda, která se postará o desinfekci i čištění bazénu.

Bazén se slanou vodou

Sůl se do bazénu dostává přes solonizační jednotku, která pracuje na principu elektrolýzy. Bazén se slanou vodou je maximálně šetrný k lidskému tělu a můžeme zmínit i pozitivní účinky na lidskou kůži. Jako mínus je potřeba zmínit možnost koroze na nerezových částech bazénu – toto lze vyřešit jinak zvolenými materiály (např. plast či titanová ocel).

slaná voda v bazénu

Bazénová sůl se považuje za jeden z nejméně náročných způsobů pro údržbu bazénové vody. Na jaře nasypete doporučené množství soli do bazénu, která na rozdíl od chlóru nevyprchá, proto si nemusíte dělat starosti s doplňováním (maximálně v případě, že by se hodně vody vycákalo, ne při odparu). Po prvním nasypání soli je vhodné 1-2x sůl za sezónu sůl doplnit.

Nemusíte se obávat, že by byla voda v bazénu nepříjemně slaná. Pro představu: doporučuje se 0,35% koncentrace soli v bazénu, lidská slza má koncentraci 0,7 % a mořská voda má sanilitu kolem 3,5 %.

Jaké výhody a nevýhody má slaná voda oproti chlóru?

Slaná voda

 + aseptické účinky, ničí viry a bakterie
 + šetrnější k pokožce, nezpůsobuje alergie
 + má pozitivní vliv na kožní onemocnění
 + minimální náročnost s doplňováním soli

 Chlór

 + léty ověřená metoda
 + silná nástroj v boji proti virům a bakteriím
 - nepříjemný zápach
 - alergické reakce


Zajímá vás více? Podrobnější informace se dozvíte v článku Solonizace – sůl do bazénu a úprava vody, kde se dozvíte o bazénové soli, solonizačním zařízení a dalších technologiích. Máte ještě nějaké otázky? Neváhejte nás kontaktovat, rádi zodpovíme všechny vaše otázky.

15