Bazény, jejich dělení a výhody

25.9.2014

Na trhu je tolik bazénů, že byste je sotva spočítali. Plánujete pořízení bazénu, ale nevíte, jak se v obsáhlé nabídce vyznat? Jaké je dělení bazénů? V čem jsou jejich výhody a nevýhody? Dnešní článek vám pomůže zorientovat se ve světě bazénů a představí vám základní dělení.

Dělení bazénů dle umístění

Bazény dělíme základně dle toho, kde jsou umístěné. Jedná se o první členění, které ovlivňuje výběr.

Venkovní bazény

Venkovní bazény mají jednu hlavní výhodu, a tou je cena. Venkovní typ bazénů je levnější variantou, ovšem jejich využití je časově omezeno na letní sezónu a v případě zastřešení jej můžete využívat až pět měsíců v roce.

Vnitřní bazény

Vnitřní bazény nejsou omezeny klimatickými podmínkami a jejich využití je celoroční. Tento nadstandard má ovšem i své nevýhody – vyšší náklady na údržbu a topení.

vyhody a dělení bezénů

Dělení bazénů dle velikosti

Po té, co si rozmyslíte umístění bazénu, přichází na řadu rozhodnutí, jak velký bazén si pořídit.

Menší bazény

Do kategorie menších bazénů patří ty, které mají rozměry do 6,5 metrů. V těchto případech doporučujeme rozšíření o protiproud, aby využití bazénu bylo větší. Mezi výhody menších bazénů patří nižší náklady (jak na pořízení, tak na provoz, zastřešení bazénů, atd.), dále rychlejší ohřátí vody a jsou ideálním řešením pro malé prostory a zahrady. Nevýhodu je omezené plavání, které ale lze nahradit zmíněným protiproudem.

Velké bazény

Za velké bazény se považují ty, které mají délku 7 m a více. Díky tomu zajišťují komfortní plavání a zábavu pro více lidí. Nevýhodu naopak může být, že zabírají více prostoru.

Dělení bazénů dle použití

Dle použití rozeznáváme klasické bazény s rovnou stěnou, které jsou vhodné pro vnitřní i venkovní použití a pro zakrytí hladiny se používá zastřešení nebo nadhladinové rollo. Další variantou je bazén s kapsou na rollo, kdy je v kapse integrované podhladinové lamelové zakrytí. Toto řešení je vhodné pro vnitřní bazény a kombinuje pohodlí s elegancí.

Další členění bazénů

Ve výběru bazénů můžete vybírat s další řady materiálů, zakrytí a dalších možností. Pro Vaši představu zde uvádíme další body, kterým se budeme věnovat v dalších článcích.

  • materiály (keramické, Biodesign, sklolaminát, fólie...)
  • využití topení (elektrické, plynové, solární, tepelné čerpadla)
  • údržba vody (chemicky, solonizací)
  • zakrytí (zastřešení, lamelové zakrytí, solární plachta)
  • doplňky (protiproudy, osvětlení, chrliče, dopouštění vody, zábavné prvky)
  • čištění bazénu (ruční vysavače, poloautomatické roboty, automatické roboty)

Již brzy se můžete opět těšit na další články, díky kterým se na jednotlivá témata podíváme blíže. Pokud máte jakékoliv otázky nebo potřebujete pomoci s výběrem bazénu, neváhejte nás kontaktovat.

15